Almere fashionhoofdstad online

Almere fashionhoofdstad online

Als het gaat om het shoppen van online fashion, staat Almere met stip op 1 in de Nederlandse ranglijst. Dit blijkt uit een top tien opgesteld door Klarna, een Zweeds bedrijf voor achteraf betaaloplossingen voor webwinkels (“eerst zien, dan betalen”). Boven Groningen en Breda, en ver boven Amsterdam dat vorig jaar nog de eerste plek innam, blijken dit jaar Almeerders hun kleding het liefst online aan te schaffen. Of deze populariteit komt doordat de bewoners van Almere liever binnen blijven, is sterk de vraag: het centrum van Almere heeft zich in de laatste 4 jaar ontwikkeld tot een gebied dat ideaal is om te winkelen.

pay-online-safer-and-simpler-klarna

De top tien online fashionsteden

In het onderzoek van Klarna wordt het online koopgedrag van maart 2013 tot maart 2014 bekeken, per 1.000 inwoners van de tien grootste Nederlandse steden. Zo shoppen vrouwen (79%) vaker online voor fashion dan mannen (21%), en is 40% van de online aankopen op een smartphone of tablet in de fashion-sector. Opvallend is dat de vier grootste steden onderaan in de top tien staan:

  1. Almere
  2. Groningen
  3. Breda
  4. Enschede
  5. Tilburg
  6. Eindhoven
  7. Rotterdam
  8. Den Haag
  9. Amsterdam
  10. Utrecht

Niet alleen rozengeur en maneschijn in webwinkel

Nederlanders shopten in 2013 volgens de Thuiswinkel Markt Monitor voor 10,6 miljard euro online; waarvan 850 miljoen aan kleding uitgegeven werd. Maar dit wil niet zeggen dat alles voor iedereen op rolletjes loopt in de wereld van de webhandel. Voor een bedrijf als Macintosh Retail Group, moeder van o.a. schoenenketen Dolcis en woonketen Kwantum, is de interne online omzetstijging lang niet genoeg om de omzetdaling van de fysieke winkels op te vangen.

indeling-naar-verkoopkanalen-macintosh-retail-group

De winkels van Macintosh zijn daarom continue op zoek naar creatieve vernieuwingen en oplossingen om grote internetbedrijven als Zalando bij te benen, zo blijkt uit het Macinform-verslag van april. Hieronder probeert ook woonwinkel Kwantum, die momenteel in de verkoop staat, nog klanten aan te trekken door bezorgmogelijkheden aan te bieden en te investeren in duurzaam ondernemen.