De hypotheekregels vanaf 2014

De hypotheekregels vanaf 2014

Met ingang van 1 januari heeft de overheid de spelregels rondom het afsluiten en aflossen van hypotheken nogal gewijzigd. Om nu precies te weten waar je aan toe bent, is het goed om op de hoogte te zijn van de volgende wijzigingen:

 

1. Loan to value vastgesteld op 104 %

Met Loan to value wordt de verhouding van je leenbedrag ten opzichte van de waarde van je huis bedoeld. In het verleden kun je bovenop de aanschafprijs nog gerust wat extra lenen, met als gevolg dat veel huizenbezitters een hypotheek hadden die flink hoger was dan de huiswaarde. Dit leidde vooral tot problemen wanneer het huis verkocht moest worden. De hoogte van een hypotheek mag voortaan dan ook niet meer dan 104% van de huisprijs bedragen.

 

2. Geen aftrek voor aflossingsvrije hypotheek

Hypotheken waarbij een gedeelte pas na de looptijd wordt afgelost, zijn in de voorgaande jaren behoorlijk populair geworden. Hierdoor werden er echter wel onverantwoord hoge schulden opgebouwd, dus heeft de overheid ingegrepen. De hypotheekrenteaftrek is voortaan niet meer van toepassing om (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheken.

 

3. Meer mogelijkheden voor starters

Het was de afgelopen jaren niet eenvoudig om als starter een hypotheek voor een eigen woning af te sluiten, maar hier komt verandering in. Zo wordt er voortaan ook gekeken naar de waarschijnlijkheid dat men in de toekomst een loonsverhoging zal krijgen. Deze verwachte toename van inkomsten zal worden meegenomen in de berekening van de maximaal hoogte van een hypotheek.

 

4. Restschuld mee naar nieuwe hypotheek onder NHG

De angst om bij verkoop met een restschuld te blijven zitten hield de huizenmarkt flink in zijn greep. Om huizenbezitters wat meer lucht te geven, is besloten dat een eventuele restschuld mee mag worden gefinancierd in een volgende hypotheek. Voorwaarde is wel dat deze nieuwe hypotheek op basis van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt afgesloten. Voordeel van het afsluiten onder NHG is dat er geprofiteerd kan worden van lagere rentes.

 

5. Meer ruimte om te schenken

Ouders die middels een schenking het huis van hun kind willen meefinancieren krijgen hier meer ruimte voor. Het bedrag dat belastingvrij mag worden geschonken voor een woning, is verhoogd naar 100.000 euro. Deze regel blijft geldig tot 1 januari 2015.