Eigen droomhuis bouwen

Eigen huis (ver)bouwen 2009Een eigen woning bouwen is voor veel mensen de ultieme droom, maar het is vaak niet eenvoudig. Zo is er ten eerste geschikte bouwgrond nodig en daarnaast moet er ook allerlei zaken worden geregeld. Gelukkig bieden steeds meer gemeentes in Nederland de kans om zelf een huis te ontwerpen en bouwen, maar wat komt daar nou eigenlijk precies bij kijken?

Kosten bepalen

Wie zelf een eigen huis wil bouwen doet er goed aan om eerst een benadering van de totale kosten te maken. Het is immers belangrijk dat het geheel wel binnen het budget blijft en voor de meeste mensen die geen ervaring hebben met het bouwen van een huis is het onduidelijk hoeveel het bouwen van een huis precies kost. Daarbij moet er ook voldoende spaargeld zijn, aangezien de ontwerp- en advieskosten van de architect en aannemer niet onder de hypotheek vallen en er een reserve nodig is voor tegenvallers aangezien er altijd wat mis kan gaan.

Geschikte bouwgrond vinden

almere_leert_inwoners_eigen_huis_bouwen_3_9yl5u4Nadat er een globaal beeld is van de kosten en het duidelijk is of het bouwen van de woning binnen het budget valt is het tijd om naar een bouwkavel te zoeken die aan de wensen en eisen voldoet. In veel gevallen is het vinden van bouwgrond vrij lastig, doordat er meer vraag is dan aanbod. Door de crisis hebben projectontwikkelaars en woningbouwverenigingen echter minder geld te besteden en daardoor zijn de kansen om ook als particulier een mooi stukje grond te kopen groter geworden. De prijzen van grond verschillen per gemeente en het is verstandig om goed rond te kijken en een goede vergelijking te maken tussen grondprijzen en locaties.

Ontwerp en bouw

Vervolgens is het tijd om een concreet ontwerp te maken voor het huis. Bij het bepalen van de kosten is er als het goed is al nagedacht over de wensen en eisen van het droomhuis en een architect kan vervolgens op basis van die wensen en eisen een echt droomhuis ontwerpen. Als de gemeente daarna de benodigde vergunningen geeft voor de bouw, dan kan een aannemer in de arm worden genomen om het huis daadwerkelijk te bouwen. Met de aannemer kunnen afspraken worden gemaakt over hoe de woning wordt opgeleverd, casco of sleutelklaar.