Experimentenwijken

Almere_regenboogbuurt2Almere is een nieuwe stad die halverwege de jaren 70 is ontstaan om de snelle groei van grote steden waaronder Amsterdam wat af te remmen. De eerste wijken die door de woningbouw in de stad werden aangelegd waren echter met de liniaal in de hand ontworpen en gelijkvormigheid en functionaliteit stonden centraal. Doordat er bovendien weinig kleur werd gebruikt, kreeg Almere al snel een enigszins kil en grauw uiterlijk. In de jaren 80 en 90 werd daarom, onder meer via experimentenwijken, begonnen om meer unieke woningen te bouwen om het uiterlijk van de stad te verbeteren.

De Fantasie

De eerste experimentenwijk in Almere werd aangelegd was de wijk De Fantasie. In 1982 werd een prijsvraag met de naam ‘Ongewoon wonen’ uitgeschreven waarin mensen hun eigen woning mochten ontwerpen zonder rekening te houden met de geldende bouwvoorschriften. De huizen mochten niet gefundeerd worden, er moest inventief gebruik worden gemaakt van materialen en het ontwerp van de huizen was belangrijk. Het was in eerste instantie de bedoeling om de experimentenwijk na 5 jaar weer af te breken, maar het project werd een groot succes en kreeg het al snel de status van architectonisch hoogstandje. Na vijf jaar werd dan ook besloten de wijk niet meer af te breken en er zijn nog altijd vele toeristen uit binnen- en buitenland die de wijk jaarlijks bezoeken.

De Realiteit

Door het succes van De Fantasie, werd in 1985 besloten om een tweede ontwerpwedstrijd te houden. Om diversiteit te promoten werd dit keer voor het thema ‘Tijdelijk wonen’ gekozen. De woningen die ontworpen werden hoefden, net als de woningen van De Fantasie, niet te voldoen aan de geldende bouwvoorschriften en de woningen moesten bovendien eenvoudig te monteren/demonteren en verplaatsen zijn. De Realiteit zou volgens de initiële plannen na 5 jaar weer worden afgebroken, maar ook De Realiteit kon op veel positieve aandacht rekenen en er is daarom, nadat de deadline al enkele keren was verlegd, onlangs besloten de wijk een permanente status te geven.

De Eenvoud

Na de successen van De Fantasie en De Realiteit werd in 2006 besloten om een derde experimentenwijk met de naam De Eenvoud te creëren. Er werd wederom een prijsvraag uitgeschreven en dit keer moest er een relatief goedkope, eenvoudige, energieneutrale en vrijstaande woning in het bos worden ontworpen met een uniek uiterlijk. De Eenvoud was de eerste experimentenwijk met een permanent karakter en het is niet de bedoeling dat de woningen op korte termijn zullen worden afgebroken. Inmiddels zijn vrijwel alle kavels van de nieuwe experimentenwijk bebouwd.