Financieel voordeel voor energiezuiniger wonen

Financieel voordeel voor energiezuiniger wonen

Sinds de jaren 80 en 90 is de stad Almere langzaam gestart met het verbeteren van het imago van de op dat moment wat kil en grauw ogende stad en van het woonplezier van zijn inwoners. Sindsdien stimuleert de gemeente dan ook alle initiatieven die de stad groener, duurzamer en milieuvriendelijker maken door middel van subsidies, regelingen en leningen. Kijk hieronder voor welke subsidies of regelingen jij als eigenaar van een koop- of huurwoning in aanmerking kunt komen.

Landelijke STEP-subsidie

STEP staat voor stimuleringsregeling energieprestatie huursector. Deze regeling vloeit voort uit het Nationale Energieakkoord en zorgt ervoor dat woningcorporaties en verhuurders van woningen, waarvan de huurprijs onder de liberalisatiegrens ligt, in aanmerking komen voor een subsidie. De subsidie kan voor één of meerdere huurwoningen worden aangevraagd in de periode tussen 1 juli 2014 en 31 december 2017. De hoogte van de subsidie hangt samen met de Energie-Index die u per woning weet te bereiken.

stroomschema geliberaliseerd of niet

Landelijke FEH-regeling

De regeling die uit het Fonds Energiebesparing Huursector voortvloeit, is een aantrekkelijke lening voor alle verhuurders van woningen tegen een lage rente. FEH is bedoeld voor verhuurders die een zeer hoge energiebesparingsambitie koesteren en ten minste vijf woningen bezitten. De aanvraagtermijn loopt tot en met 30 september 2019.

Verlaagd btw-tarief

btw_verlaging_large1Is je woning ouder dan twee jaar en moeten er herstel- of renovatiewerkzaamheden aan worden uitgevoerd? Dan kun je tot 1 juli 2015 profiteren van het verlaagde btw-tarief van 6%. Let wel dat de werkzaamheden vóór deze datum afgerond moeten zijn; na deze termijn is het gebruikelijke btw-tarief van 21% weer van toepassing, dus doe er je voordeel mee. Ook met het gegeven dat het aanleggen en onderhouden van je tuin onder deze regeling valt.

Plaatselijke stimulansen

Ook op gemeentelijk niveau worden de nodige impulsen gegeven aan de hand van aantrekkelijke regelingen en leningen om het groener en energievriendelijker worden van de gemeente aan te moedigen. Denk bijvoorbeeld aan uiteenlopende groene leningen voor de bouw van een duurzame woning of voor het treffen van energiebesparende maatregelen in een reeds bestaand huis. Ook worden rentekortingen aangeboden op hypotheeksommen. Kortom, iedereen die een groen hart heeft, wordt hiermee aangemoedigd dit te laten spreken.

Uiteraard behaal je snel financieel voordeel door de voor jou meest gunstige energieleverancier te kiezen. Benieuwd of je al klant bent bij ze? Doe hier de energieleverancier vergelijking check.