Hoe energiezuinig zijn de woningen in Almere op dit moment?

Hoe energiezuinig zijn de woningen in Almere op dit moment?

Sinds afgelopen januari 2015 is het verplicht om een woning bij verkoop, verhuur of oplevering van een energielabel te voorzien. Dit wordt gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Indien een verkoper of verhuurder dit nalaat, ontvangt hij eerst nog een herinnering en de tijd om het label alsnog in orde te maken. Als het energielabel ook in tweede instantie ontbreekt, komt dit hem op een boete van maximaal 450 euro te staan. Dit geldt overigens ook voor advertenties van de verkoop of verhuur van woningen; ook hierin dient melding te worden gemaakt over welk type energielabel de woning beschikt.

Van A tot G

Een woning met een A-label scoort goed op alle gebieden die samenhangen met energie-efficiëntie, dus denk bijvoorbeeld aan goed geïsoleerde muren, dubbel glas en een zuinige cv-ketel. Het G-label is het minst zuinig en op deze woningen valt nog veel en eenvoudig winst te behalen.

energielabel_huis_berekenen_2

Opwaartse trend

Sinds 2009 is er een opmerkelijke stijging zichtbaar in het aantal woningen dat energiezuiniger is geworden. Uiteraard werd ook vóór 2009 veel over duurzaamheid gesproken, maar het opnemen van concrete groenmaatregelen in beleid blijkt vaak de doorslaggevende factor te zijn om een groei tot stand te brengen. En die groei is er geweest: tussen 2009 en 2014 steeg het percentage van geregistreerde Almeerse woningen met een C-label of hoger van 78 naar 82%. Opvallend in de provincie Flevoland is Zeewolde, dat veruit de meest energiezuinige gemeente is met maar liefst 98,8% van de woningen met een C-label of hoger.