Liever verbouwen dan nieuwbouw

Liever verbouwen dan nieuwbouw

Eerder schreven wij al over hoe het bouwen van een droomhuis vaak onbetaalbaar is voor jongeren. De kavels zijn te duur, en er blijft dan te weinig geld over voor de bouw zelf. In plaats van bij het begin te beginnen, is het daarom een oplossing om in plaats daarvan een goede basis aan te passen: kies voor verbouwen liever dan nieuwbouw.

 

De financiering van een verbouwing

Vaak denken mensen dat ze om een verbouwing te bekostigen het beste een tweede hypotheek kunnen nemen. Volgens Eef van Opdorp, financieel deskundige bij onder andere het RTL-programma Uitstel van Executie is dit echt niet altijd waar. Zij claimt dat een persoonlijke lening misschien een beter alternatief is. Nadeel hierbij is wel dat deze binnen 10 jaar terugbetaald moet worden, maar het voordeel is dat een persoonlijke lening over het algemeen gemakkelijker uitgekeerd wordt door banken of andere instanties. Hoe je je verbouwing ook financiert kijk niet naar hoeveel je maximaal kunt gebruiken, maar hoeveel je precies nodig hebt om te bereiken wat je wilt.

De consumentenbond stelt dat je een verbouwing altijd het beste met spaargeld kunt financieren. De rentes die je betaalt over leningen zijn namelijk altijd veel hoger dan het geld dat je verdient door het spaargeld op je rekening te laten staan. Let op dat als je toch een lening afsluit, deze fiscaal aftrekbaar is. Dit is het geval bij een persoonlijke lening, een duo-hypotheek, een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek.

 

Meer mogelijkheden bij verbouwen

klussen_pauzeOver het algemeen houd je wanneer je kiest voor een verbouwing in plaats van nieuwbouw dus veel meer geld over om precies te creëren wat je wilt. Nadat de financiële kant geregeld is, kun je je gaan storten op de leuke dingen, en uiteindelijk toch zo dicht mogelijk bij je droomhuis in de buurt komen. Doe goed onderzoek, neem de juiste specialisten in handen en zorg voor de juiste vergunningen, zodat je uiteindelijk lang en optimaal kunt genieten van de solide basis die je thuis is.