Over Almere

De Nederlandse stad en gemeente Almere is in de tweede helft van de twintigste eeuw ontstaan en het is een stad die door een goede ligging, dicht bij Amsterdam, erg snel is gegroeid. Almere telt momenteel bijna 200.000 inwoners en het is daarmee de grootste stad in de provincie Flevoland.

SchoolTV heeft het mooi samengevat in een leuk filmpje.

Het prille begin

7479b118Almere heeft een korte geschiedenis en er werd pas in 1975 voor het eerst gebouwd in de stad. Dit komt voornamelijk doordat de IJsselmeerpolders in eerste instantie bedoeld waren voor de landbouw. Na de Tweede Wereldoorlog besloot men door de snelle bevolkingsgroei van onder andere Amsterdam echter al snel om te beginnen met het ontwerp van twee steden in het huidige Flevoland, Lelystad en Almere.

Diversiteit

Van diversiteit was in 1975 en de daarop volgende jaren echter nog geen sprake. De stad werd ontworpen met gelijkvormigheid en functionaliteit in het achterhoofd en het lijkt dan ook veel op een stad die naar Amerikaans voorbeeld is gebouwd. Waar we echter in Amerikaanse steden als New York nog veel diversiteit wat betreft architectuur zien, was daar in Almere in eerste instantie weinig sprake van. Alle gebouwen en huizen zagen er vrijwel hetzelfde uit en ze werden in keurige rechthoeken gebouwd. Gelukkig is er op dat gebied sinds de jaren 80 en 90 wel het een en ander veranderd.

Experimenteren

Sinds die periode besloot Almere namelijk meer te gaan experimenteren. Dit gebeurde in de jaren 80 door middel van de zogenaamde experimentenwijken en later werden ook meer opvallende wijken zoals de Regenboogbuurt aangelegd. Daarnaast kwam er door de organisatie van de BouwRai ook meer diversiteit in het woninglandschap en is men sinds 2006 begonnen met het programma IkbouwmijnhuisinAlmere dat particulieren die een eigen kavel willen kopen helpt. De gemeente staat dankzij het programma hoog aangeschreven wat betreft het beleid op het gebied van de eigen woningbouw.